Fizik kanunlarına göre buharlaşan su, sıcak havayı alarak serinletme sağlamaktadır. Misting sistemi yada evaporatif sistemde küçük taneciklere ayrılan su buhar halinde uçarak ortamdaki havayı serinletmektedir.

Serinletme Sistemi ortamın sıcaklık değerlerine ters orantılı olarak çalıştığından sıcaklık değeri yükseldikçe  hissedilen serinlik ve ferahlık oranı daha yükselecektir. Mevcut ısı derecesine bağlı olarak ortamda 12 – 20 santigrat derece arasında ısı düşüşü yaşanır.
Misting sistem vantilatörle birlikte uygulandığında hava sirkülasyonu ve rüzgarlanma artarak serinletme hissi daha da artacak harici bir hava akımı oluştururarak serinletme sürecini hızlandırıp soğutma sağlayacaktır.
Sistem şebeke suyu ve şebeke gerilimi ile çalıştığından bakım ve işetme giderleri çok düşüktür.
Sistem sayesinde çok küçük boyutlara gelen su tanecikleri havada asılı kalan toz partiküllerine yapışarak yere düşmesini sağlar,böylece daha temiz ve yumuşak bir hava akımı sağlar.
Sistem, ısının düşürülmesi dışında havayı yumuşatmakta ,filtre etmekte ve oluşturduğu sis perdesi sayesinde sinek ve kanatlı haşeratların sisleme alanına girişini ve yaşamasını engellemektedir.

Nozullardan basınçla çıkan su buharlaştığı için rahatsız edici bir nemlenme oluşturmaz